Spring naar inhoud

Over mij

Mijn naam is Monique, en al van jongs af aan ben ik een echt paardenmeisje. Op mijn negende begon ik met rijden op Manege Vosmaer, en wat keek ik elke week uit naar die lessen! Al snel fietste ik de Thoolse polders door op zoek naar paarden en ponies om te mogen verzorgen, en toen ik veertien was kwam mijn grote droom uit: een eigen paard! Op een weilandje vlakbij mijn ouderlijk huis in Oud-Vossemeer, kwamen mijn twee lieve pony's Marco en Santa te wonen.

Toen ik jong was, wilde ik dolgraag 'iets met paarden'. Zoals zoveel jonge meiden kreeg ik te horen dat er in de paarden niks te verdienen was en ik beter naar wat anders kon zoeken. Een flinke zoektocht volgde (vertaalwerk, onderwijs, jeugdzorg...), maar altijd bleef die twijfel knagen: kon ik echt niet met paarden aan de slag? Een paar jaar geleden leerde ik het mooiste beroep ter wereld kennen: paardencoach. Hier kwam alles waar ik goed in was en wat ik leuk vond in samen; want wat is er mooier dan mensen te helpen met de kracht van paarden?

Paardvriendelijk

Wat mij onderscheid van veel andere paardencoaches, is dat ik paarden niet alleen inzet als middel of metafoor, maar ze zie als volwaardige collega's. Ze hebben dus recht op een mooi bestaan; bij mij tref je dus geen manegeponies die de rest van de week opgesloten staan en geslagen en geschopt worden, geen paarden die overal naartoe gesjouwd worden voor het plezier van de mens. Mijn paard leeft in een echt paardenparadijs: samen met haar vaste kudde mag ze altijd zelf kiezen of ze binnen of buiten staat, er is onbeperkt voedsel beschikbaar, en ik train haar zo paardvriendelijk mogelijk. Kortom, ik zorg goed voor mijn collega zodat we samen goed voor onze klanten kunnen zorgen.

Ik heb me uitgebreid verdiept in welzijn en positieve paardentraining. Ik ben op weg geholpen door Suzy Deurinck, die mij in aanraking heeft gebracht met R+. Ik heb haar basistraject Postive Horse Training succesvol afgerond met mijn lieve Destiny.

Hiernaast heb ik les gehad van verschillende instructeurs, waaronder Janneke Koekhoven, Saskia de Clercq en Shawna Karrasch. Ik heb inmiddels een flink netwerk opgebouwd in de paardencommunity, en geniet van alle fijne en positieve contacten die ik daar heb.

Ondernemer

Meer dan tien jaar gereden richtte ik mijn eerste bedrijf op, Lingua Mondo. Ik bood allerlei diensten aan die te maken hebben met tekst: vertaalwerk, het ontwikkelen van lesmateriaal, artikelen schrijven, interviews uitwerken, en bijles Engels. Als startend ondernemer liep ik tegen enorm veel zaken aan - hoe zit dat nou met BTW, hoe zet je een boekhouding op, hoe zorg je voor een fatsoenlijke dag- en weekindeling, en hoe breng je je diensten aan de man?

Lingua Mondo was een succes en een mislukking tegelijkertijd. Een succes, omdat ik volop werk had en er heel lekker van kon leven. De opdrachten kwamen als vanzelf, ik hoefde maar te vertellen wat ik deed en mensen kenden wel weer 'een vriend van een vriend' die nog iemand zocht die een klusje kon opknappen. Een mislukking, omdat mijn werkweek één grote chaos was. Ik haalde nachten door om deadlines te halen, hikte weken aan tegen de minder leuke klusjes (administratie en boekhouding, joepie...) en zat regelmatig om drie uur 's middags nog in mijn pyjama.

Conclusie? Ik was nog niet klaar voor het ondernemerschap. Ik miste vaardigheden op het gebied van zelfsturing en zelfmanagement.  Toen ik me dit realiseerde, ben ik terug in loondienst gegaan (al ben ik er altijd wat naast blijven freelancen) en heb flink aan mezelf gewerkt. Ik heb mijn planvaardigheden ontwikkeld, geïnvesteerd in begeleiding om weer echt te leren voelen welke opdrachten me gelukkig maken, een opleiding gedaan tot coach.

Medio 2019 heb ik alles wat ik weet, kan en wil bij elkaar gebracht in mijn nieuwe bedrijf Seren Coaching. Hierin combineer ik mijn passie voor paardenwelzijn, mijn eigen ervaringen en leerweg als ondernemer, en mijn gespreks- en coachvaardigheden.

Coach (met of zonder paarden)

Ik heb een opleiding tot coach afgerond bij de Academie voor Paard- en Lifecoaching. Mijn hoofdopleidster is Tirza Brouwer, een zeer ervaren life- en businesscoach. Hiernaast bevat de opleiding gastcolleges van kundige professionals als Therese Corbeij en Carina Fikkers. Door deze brede opleiding heb ik een stevige basis als coach, zodat ik jou goede, veilige begeleiding kan bieden.

Deze opleiding sluit naadloos aan op het werk dat ik de afgelopen tien jaar in onderwijs en jeugdzorg heb gedaan. Daar heb ik al een stevige basis gelegd qua gespreks- en begeleidingsvaardigheden, en door de coachopleiding ben ik alleen maar beter geworden. Klanten noemen mij 'helder en doortastend', 'lekker nuchter met een spiritueel randje' en 'in staat om moeilijke onderwerpen makkelijk te maken'. Ik deins niet terug voor een flinke portie diepgang, maar zorg altijd dat de link met de praktijk behouden blijft. Na een sessie bij mij heb je het verleden aangekeken, maar heb je vooral weer heel veel zin en goede moed voor de toekomst.

Naast mijn activiteiten als coach werk ik een aantal uren per week als Pedagogisch Medewerker bij Klaver4 Zorg en Welzijn. Ik sta geregistreerd in het SKJ en ben dagelijks bezig met het begeleiden en coachen van jonge mensen, zodat zij stap voor stap kunnen groeien en ontwikkelen.

Opleidingen, cursussen en bijscholing

Ik geloof dat je altijd verder kunt groeien, dus investeer veel in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. In de cursussen en opleidingen die ik volg, zoek ik naar een balans tussen coachvaardigheden en -methodieken, paardenwelzijn, en ondernemerschap.

2020

Workshop systemische werkvormen met paarden, CV-Coaching
Lidmaatschap Sparkling Business Community, Colours of Happiness

2019

Lidmaatschap Sparkling Business Community, Colours of Happiness
Familie- en organisatieopstellingen HBO, CIVAS
Seminar 'De Pijn van de Agressor', Deurinck Paardengedrag en Welzijn

2018
Geef me de 5 Basiscursus, Geef me de 5
Basis Cursus Anatomie, Biomechanica en Massage, Avalons Ruiterbegeleiding
Gymnastic Groundwork door Hannah Weston - praktijkdeelnemer
Basic Positive Horse Training, Deurinck Paardengedrag en Welzijn
Workshop 'Ik ben wie ik ben', Trivalent
Workshop 'Sprookjesopstellingen met Paarden', CV Coaching
Workshop 'De 6 Coachhoudingen', Academie voor Paard- en Lifecoaching
Opleiding tot Life- en Loopbaancoach, Academie voor Paard- en Lifecoaching

2017
Seminar 'A Rich Life for Horses', Deurinck Paardengedrag en Welzijn
Intensive Training Systemische Paardencoaching, L-Intens
Workshop 'Lumina Spark', EquiMio

2016
Basis Cursus Rechtrichten & Klassieke Rijkunst, Equilibrio

2015 en eerder
Rots en Water basistraining, Rots en Water Instituut
Rots en Water en kinderen met ASS, Rots en Water Instituut

Emoties en Autisme, Autisme Centraal
Autisme Concreet, Autisme Centraal

Master Special Educational Needs (richting Gedragsspecialist), Fontys
Lerarenopleiding, IVLOS Utrecht