fbpx Spring naar inhoud

Over mij

Mijn naam is Monique, en al van jongs af aan ben ik een echt paardenmeisje. Op mijn negende begon ik met rijden op de manege, en wat keek ik elke week uit naar die lessen! Al snel fietste ik de Zeeuwse polders door op zoek naar paarden en ponies om te mogen verzorgen, en toen ik veertien was kwam mijn grote droom uit: een eigen paard! Op de foto zie je mijn allerliefste Santa, ik heb 20 jaar lang enorm van en met haar mogen genieten. Helaas is ze een aantal jaar geleden overleden, maar ik koester de dierbare herinneringen die ik aan haar heb.

Toen ik jong was, wilde ik dolgraag 'iets met paarden'. Zoals zoveel jonge meiden kreeg ik te horen dat er in de paarden niks te verdienen was en ik beter naar wat anders kon zoeken. Een flinke zoektocht volgde (vertaalwerk, onderwijs, jeugdzorg...), maar altijd bleef die twijfel knagen: kan je in de paarden echt niks verdienen? Inmiddels weet ik wel beter. Er zijn een aantal mensen die héél goed verdienen in de paarden, en dat zijn niet perse degenen die het meeste weten of de beste lessen geven. Het zijn de mensen die knettergoed zijn in het runnen van een bedrijf. Ze hebben hun marketing op orde, weten wat ze bieden, en zijn niet bang daar vol voor te gaan staan.

Als paardvriendelijke ondernemerscoach help ik jou om tot die groep te gaan behoren!

Paardvriendelijk

Het is mijn missie om zoveel mogelijk paardvriendelijke ondernemers te helpen hun bedrijf tot een groot succes te maken. Ik heb een duidelijke mening over de huidige paardenwereld: daarin gebeurt van alles dat écht niet meer kan, en er is nog onwijs veel winst te behalen. Dit drijft me niet alleen in mijn bedrijf, maar ook in de omgang met mijn eigen paarden en in de lessen die ik geef.

Ik heb me uitgebreid verdiept in welzijn en positieve paardentraining. Ik ben op weg geholpen door Suzy Deurinck, die mij in aanraking heeft gebracht met R+. Ik heb haar basistraject Postive Horse Training succesvol afgerond met mijn lieve Destiny.

Hiernaast heb ik les gehad van verschillende instructeurs, waaronder Janneke Koekhoven, Saskia de Clercq en Shawna Karrasch. Ik heb inmiddels een flink netwerk opgebouwd in de paardencommunity, en geniet van alle fijne en positieve contacten die ik daar heb.

Ondernemer

Meer dan tien jaar gereden richtte ik mijn eerste bedrijf op, Lingua Mondo. Ik bood allerlei diensten aan die te maken hebben met tekst: vertaalwerk, het ontwikkelen van lesmateriaal, artikelen schrijven, interviews uitwerken, en bijles Engels. Als startend ondernemer liep ik tegen enorm veel zaken aan - hoe zit dat nou met BTW, hoe zet je een boekhouding op, hoe zorg je voor een fatsoenlijke dag- en weekindeling, en hoe breng je je diensten aan de man?

Lingua Mondo was een succes en een mislukking tegelijkertijd. Een succes, omdat ik volop werk had en er heel lekker van kon leven. De opdrachten kwamen als vanzelf, ik hoefde maar te vertellen wat ik deed en mensen kenden wel weer 'een vriend van een vriend' die nog iemand zocht die een klusje kon opknappen. Een mislukking, omdat mijn werkweek één grote chaos was. Ik haalde nachten door om deadlines te halen, hikte weken aan tegen de minder leuke klusjes (administratie en boekhouding, joepie...) en zat regelmatig om drie uur 's middags nog in mijn pyjama.

Conclusie? Ik was nog niet klaar voor het ondernemerschap. Ik miste vaardigheden op het gebied van zelfsturing en zelfmanagement.  Toen ik me dit realiseerde, ben ik terug in loondienst gegaan (al ben ik er altijd wat naast blijven freelancen) en heb flink aan mezelf gewerkt. Ik heb mijn planvaardigheden ontwikkeld, geïnvesteerd in begeleiding om weer echt te leren voelen welke opdrachten me gelukkig maken, een opleiding gedaan tot coach.

Medio 2019 heb ik alles wat ik weet, kan en wil bij elkaar gebracht in mijn nieuwe bedrijf Seren Coaching. Hierin combineer ik mijn passie voor paardenwelzijn, mijn eigen ervaringen en leerweg als ondernemer, en mijn gespreks- en coachvaardigheden.

Coach (met of zonder paarden)

Ik heb een opleiding tot coach afgerond bij de Academie voor Paard- en Lifecoaching. Mijn hoofdopleidster is Tirza Brouwer, een zeer ervaren life- en businesscoach. Hiernaast bevat de opleiding gastcolleges van kundige professionals als Therese Corbeij en Carina Fikkers. Door deze brede opleiding heb ik een stevige basis als coach, zodat ik jou goede, veilige begeleiding kan bieden.

Deze opleiding sluit naadloos aan op het werk dat ik de afgelopen tien jaar in onderwijs en jeugdzorg heb gedaan. Daar heb ik al een stevige basis gelegd qua gespreks- en begeleidingsvaardigheden, en door de coachopleiding ben ik alleen maar beter geworden. Klanten noemen mij 'helder en doortastend', 'lekker nuchter met een spiritueel randje' en 'in staat om moeilijke onderwerpen makkelijk te maken'. Ik deins niet terug voor een flinke portie diepgang, maar zorg altijd dat de link met de praktijk behouden blijft. Na een sessie bij mij heb je het verleden aangekeken, maar heb je vooral weer heel veel zin en goede moed voor de toekomst.

Naast mijn activiteiten als coach werk ik een aantal uren per week als Pedagogisch Medewerker bij Klaver4 Zorg en Welzijn. Ik sta geregistreerd in het SKJ en ben dagelijks bezig met het begeleiden en coachen van jonge mensen, zodat zij stap voor stap kunnen groeien en ontwikkelen.

Opleidingen, cursussen en bijscholing

Ik geloof dat je altijd verder kunt groeien, dus investeer veel in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. In de cursussen en opleidingen die ik volg, zoek ik naar een balans tussen coachvaardigheden en -methodieken, paardenwelzijn, en ondernemerschap.

2020

Workshop systemische werkvormen met paarden, CV-Coaching
Lidmaatschap Sparkling Business Community, Colours of Happiness

2019

Lidmaatschap Sparkling Business Community, Colours of Happiness
Familie- en organisatieopstellingen HBO, CIVAS
Seminar 'De Pijn van de Agressor', Deurinck Paardengedrag en Welzijn

2018
Geef me de 5 Basiscursus, Geef me de 5
Basis Cursus Anatomie, Biomechanica en Massage, Avalons Ruiterbegeleiding
Gymnastic Groundwork door Hannah Weston - praktijkdeelnemer
Basic Positive Horse Training, Deurinck Paardengedrag en Welzijn
Workshop 'Ik ben wie ik ben', Trivalent
Workshop 'Sprookjesopstellingen met Paarden', CV Coaching
Workshop 'De 6 Coachhoudingen', Academie voor Paard- en Lifecoaching
Opleiding tot Life- en Loopbaancoach, Academie voor Paard- en Lifecoaching

2017
Seminar 'A Rich Life for Horses', Deurinck Paardengedrag en Welzijn
Intensive Training Systemische Paardencoaching, L-Intens
Workshop 'Lumina Spark', EquiMio

2016
Basis Cursus Rechtrichten & Klassieke Rijkunst, Equilibrio

2015 en eerder
Rots en Water basistraining, Rots en Water Instituut
Rots en Water en kinderen met ASS, Rots en Water Instituut

Emoties en Autisme, Autisme Centraal
Autisme Concreet, Autisme Centraal

Master Special Educational Needs (richting Gedragsspecialist), Fontys
Lerarenopleiding, IVLOS Utrecht