Moeiteloos manifesteren… Waarom ik daar niet in geloof.

Je hoort het wel eens: ‘als je meer klanten wilt, moet je ze manifesteren’. Dit betekent (even héél kort door de bocht) dat je moet gaan leven alsof ze er al zijn, dat je moet afstemmen op de energie van ‘meer klanten’, en dan komen ze wel. Zo kun je van alles manifesteren, van geld tot gezondheid.

Ik vind daar wat van. Ik vind er eigenlijk heel veel van… En wat ik ervan vind is best genuanceerd. Enerzijds ben ik het er ab-so-luut mee eens dat ‘de energie’ moet kloppen. Als jij heel hard werkt om nieuwe klanten te krijgen, maar ergens diep van binnen bang bent dat het er teveel worden en je burnout gaat raken, dan komen ze niet (true story, dit was mijn eigen belemmering een aantal jaar terug). Als je meer geld wilt, maar tegelijkertijd voel je jezelf een grote graaier vanwege die wens, is de kans dat er echt meer geld gaat stromen niet heel groot (en als het al gebeurt, word je er niet perse gelukkig van).

Dus vind ik dat je aandacht moet besteden aan het echt ‘welkom heten’ van de dingen die je wilt? ZEKER! Maar is dat alleen genoeg? Gaat het geld binnenstromen als je overal briefjes van 50 in je huis plakt? Als je elke ochtend tien keer tegen jezelf in de spiegel roept, ‘IK BEN RIJK!’? Daar heb ik een beetje mijn twijfels bij. Het ligt wat mij betreft veel complexer.

“Ik kan me storen aan de maakbaarheid van het leven die door sommige Diehard Manifesteerders wordt gepromoot. Daarmee zeg je namelijk eigenlijk: als je alles goed doet, heb je succes – en wie geen succes heeft, doet dus zelf dingen fout.

Succes is een combinatie van allerlei factoren. De juiste acties nemen. De juiste mindset. Dingen waar je aan kan werken. Maar ook gewoon geboren zijn op de juiste plaats – en dat is iets waar je vooral dankbaar voor mag zijn. Ik kan me storen aan de maakbaarheid van het leven die door sommige Diehard Manifesteerders wordt gepromoot. Daarmee zeg je namelijk eigenlijk: als je alles goed doet, heb je succes – en wie geen succes heeft, doet dus zelf dingen fout. En dat vind ik nogal wat, in een wereld waar kinderen 16 uur per dag in sweatshops werken, waar tieners omkomen in auto-ongelukken, en waarin mensen sterven aan kanker.

Ik begrijp de aantrekkingskracht van deze filosofie wel. Het is een beetje hetzelfde als ‘ik heb een goed immuunsysteem dus ik maak me niet druk om Corona’. Het is een fijn en veilig idee, omdat het je de illusie geeft dat je controle hebt over iets wat eigenlijk niet (volledig) controleerbaar is. Iets waar je zeker invloed op kunt uitoefenen, maar wat je niet vollédig in de had hebt. En dat erkennen, inzien dat niet alles maakbaar is, dat is echt wel eng. Het is veiliger vast te houden aan het idee dat die dingen jóu niet kunnen overkomen, omdat jij gezond leeft / goede dingen manifesteert / de juiste mindset hebt.

Je vraagt je misschien af, kind, wat heeft dit met ondernemen te maken? Wat mij betreft alles! Want in ondernemen vind ik dat je aan ál deze factoren aandacht mag besteden:
* De juiste mindset cultiveren
* Onbewuste blokkades opruimen
* De juiste acties inzetten
* En f*cking dankbaar zijn voor alle kansen en mogelijkheden die je krijgt, omdat je in déze tijd en op déze plek geboren bent

Disclaimer: ben ik ‘tegen’ manifesteren? Nee! Ik vind dat mindset-werk zijn plek heeft in elk bedrijf. Ik ben alleen ‘tegen’ het idee dat alles maakbaar is – en dat het dus je eigen fout zou zijn als je het op de één of andere manier níet ‘maakt’. En ik weet dat veel mensen die werken met manifesteren het ook echt genuanceerd zien. Voel je dus alsjeblieft ook niet aangesproken als jij zo iemand bent.

**

Ben jij bereid niet alleen te manifesteren, maar ook te doen wat nodig is? Of dat nu schaduwwerk is (je belemmerende overtuigingen en onderliggende angsten aankijken), simpelweg praktische acties nemen (consistentie is key!), of je aanbod radicaal te herzien om het passender te maken voor jouw ideale klant? Ik denk heel graag met je mee!

Het is mijn missie om paardvriendelijke ondernemers te helpen het bedrijf van hun dromen op te bouwen, zodat hun impact groeit. Want alle paarden verdienen goede huisvesting, dwangvrije training en een optimale lichamelijke gezondheid!