Waarom je zo aan jezelf twijfelt….

Daar sta je dan. Je diploma hangt aan de muur, je hebt je proefklanten afgerond, en je stapt uit de auto bij je allereerste échte (want betalende) klant. En ineens overvalt het je. De twijfel. Nu moet je het gaan waarmaken… maar kun je dat wel? En al snel volgt daarop de twijfel over je keuze om te gaan lesgeven, behandelen, bekappen of adviseren. Kun je dit wel? WIL je dit wel?

Onzekerheid als hippische ondernemer

Ook als je al wat langer aan de slag bent als professional, herken je dit soort momenten vast wel. Je wordt om drie uur ‘s nachts wakker en twijfelt of je niet beter supplement X in plaats van Y had kunnen adviseren. Je zit ‘s avonds op de bank, denkt terug aan de les van die middag, en vraagt je af of de klant die wel nuttig vond. Je plaatst je aanbod op social media, en durft je account niet meer te checken uit angst voor rottige reacties…

Je bent nu toch goed opgeleid? Waarom twijfel je dan zo…

Je snapt het niet zo goed. Natuurlijk was je tijdens je opleiding soms onzeker, maar je had verwacht dat je met het behalen van je diploma ook een portie zelfvertrouwen zou ontdekken. Helaas… het enige wat je bent tegengekomen, is de ‘Valley of Despair’ uit het Dunning-Kruger effect.

Het watte? Het Dunning-Kruger effect. Dit is het fenomeen waarbij mensen die weinig weten denken dat ze véél weten, terwijl mensen die veel weten juist enorm aan zichzelf twijfelen. Hoe meer je ergens over leert, hoe meer je erachter komt dat het veel complexer is dan je ooit dacht, en hoe meer je dus ook begint te twijfelen aan je eigen expertise en bekwaamheid.

Als je iets nieuws leert, kom je in de curven van Dunning-Kruger eerst terecht op ‘Mount Stupid’. Je krijgt een klein beetje informatie, en dat is lekker overzichtelijk en past goed bij wat je al dacht. Het leven is Efteling, je snapt dit, dit is zo gaaf! Maar naarmate je meer leert over een onderwerp, kom je van alles tegen: nuances, uitzonderingen, vage verbanden, twijfels, incomplete informatie… en steeds meer ga je je realiseren dat het allemaal zo makkelijk nog niet is.

Dacht je vroeger dat begrijpen van het leerkwadrant voldoende was om les te kunnen geven? Nu zie je ineens in dat gedrag ook beïnvloed wordt door blokkades in het lichaam, hoe het paard op zijn hoeven staat, wat het te eten krijgt, en nog zóveel meer. Hoe meer je weet, hoe ingewikkelder het lijkt te worden…

 

Het gevaar van het Dunning-Kruger effect

Als ondernemer die zich inzet voor paardenwelzijn, loop jij het risico om je eigen vaardigheden en kennis te onderschatten. Juist doordat je zo’n learnoholic bent, en zoveel oog hebt voor de verbanden, nuances en complexiteit van het trainen, voeden, huisvesten of behandelen van paarden, ben jij hier vatbaar voor. Daardoor ben je geneigd te gaan twijfelen aan jezelf – terwijl mensen die maar een dotje doen vol zelfvertrouwen paarden naar de knoppen blijven rijden met hulpteugels en andere dwangmiddelen, paarden lekker in learned helplesness blijven duwen, en steunsels all over the place laten groeien…

En dit is zó zonde! Want die twijfel van jou? Die lijd  tot gemiste kansen en het niet volledig benutten van jouw potentieel als ondernemer – en daardoor tot een enorme beperking van de impact die je maakt. Het is daarom van cruciaal belang om je bewust te zijn van dit fenomeen, en niet alleen aan je vakkennis te werken, maar ook aan jezelf. Want ondergetekende is het wandelende bewijs dat je onzekerheden écht voorbij kunt groeien en met plezier, kracht en overtuiging je plek kunt innemen als de waardevolle professional die je bent!

Drie tips om uit de Valley of Despair te klimmen

Vaak helpt het al als je begrijpt wat er gebeurt. Is dat voor jou niet het geval? Dan helpen deze drie tips je om geleidelijk aan uit de Valley of Despair te klimmen, en het vertrouwen in jezelf als vakkundig paardenprofessional te laten groeien:

star Schrijf je succesen op
Schrijven is anders dan denken, echt waar. Probeer het maar eens. Ga een minuutje of tien ervoor zitten, en schrijf op wat je weet en kunt. Noteer de onderwerpen waar je veel vanaf weet, maak een lijstje van de cursussen die je hebt gedaan, schrijf succesverhalen uit… Je zult merken dat je je echt beter gaat voelen als je ‘bewijs’ van je groeiende expertise op papier ziet staan!

star Blijf jezelf ontwikkelen
Om je zelfvertrouwen verder te versterken, is het ook belangrijk om te blijven leren en te groeien. Investeer in jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling door middel van trainingen, workshops en het samenwerken met experts.

Let wel op dat je niet gaat diploma-jagen… je zelfvertrouwen moet echt bij jou van binnen groeien, en niet van buitenaf overeind worden gehouden door ingelijste papiertjes aan de muur! Investeer dus niet alleen in vakkennis, maar ook in persoonlijke ontwikkeling.

star Find your tribe
Omring jezelf met mensen die in jou geloven en jouw passie voor paardenwelzijn delen. Hun steun en positieve feedback kunnen jou helpen om jezelf te blijven herinneren aan jouw waarde en bekwaamheid.

 

Je hoeft het niet alleen te doen!


Als ondernemer die zich inzet voor paardenwelzijn heb jij de kracht om echt een verschil te maken. Daarvoor moet je er echter wel stáán. Je moet jezelf durven laten zien, met overtuiging je adviezen en tips uitdragen, en je kennis niet onder het tafelkleed vegen.

Ik help je heel graag bij het opbouwen van het vertrouwen daarvoor! Ik heb al tientallen hippische ondernemers ondersteund bij het effectief uitdragen van hun aanbod, en daardoor profiteren honderden paarden nu van de diensten van fijne, betrokken, paardvriendelijke professionals.

En geloof me, iedereen herkent deze twijfels! Maar je kunt ze overwinnen, echt waar.

Het is mijn missie om paardvriendelijke ondernemers te helpen het bedrijf van hun dromen op te bouwen, zodat hun impact groeit. Want alle paarden verdienen goede huisvesting, dwangvrije training en een optimale lichamelijke gezondheid!