Eerder schreef ik over de drie psychologische basisbehoeften, en werkte ik de behoefte competentie verder uit. Nu is het de buurt aan autonomie, en daarbij loop ik direct tegen een probleem aan: autonomie is voor mijzelf de lastigste van de drie, maar misschien ook wel degene die ik het meeste nodig heb. Als ik goed ben in mijn werk (competentie) en fijn kan opschieten met collega’s en klanten (relatie), wordt mijn werkgever daar ook blij van. Mijn collega’s en klanten trouwens ook. Het vervullen van mijn eigen behoefte op deze gebieden levert ook winst op voor de mensen om me heen. Win-win dus! Bij autonomie zit het iets anders…

Het is voor mijn werkgever niet perse heel erg tof als ik meer zelf wil bepalen. En als ik ineens beslis dat ik een vrije dag nodig heb om bij te komen, staan mijn klanten niet direct allemaal in een rijtje klaar om d eze stap in mijn persoonlijke ontwikkeling toe te juichen. Autonomie is voor mij de factor waarbij ik het snelst met tegengestelde belangen te maken krijg, en dus ook de factor waar ik het vaakst mee worstel. Het valt niet altijd mee om de balans te vinden tussen mijn eigen wensen en die van de mensen om me heen. Om deze balans zo goed mogelijk te krijgen, is het belangrijk dat ik weet waar ik op dit gebied wel een beetje water bij de wijn kan doen.

Ik heb gemerkt dat ik vooral autonoom wil zijn in de invulling van mijn werk. Als ik daarin te weinig autonomie ervaar, word ik doodongelukkig – het is voor mij echt broodnodig om mijn werkzaamheden in te richten op een manier die aansluit bij mijn kwaliteiten en kennis. Hoe meer dingen ik moet doen waar ik niet achter sta, hoe ongelukkiger ik word. Invloed op mijn werktijden en werklocatie is minder belangrijk. Het is een bonus als ik daarin kan meedenken, maar geen absolute noodzaak. Of ik een dag- of avonddienst draai maakt voor mij niet zo héél veel uit, maar wat ik in die dienst doe en hoe ik me daarin kan opstellen is wel essentieel.

Hoe zit dit voor jou? Waarin wil jij absoluut inspraak hebben, en op welke gebieden kun je je wel aanpassen aan de bedrijfscultuur, de wensen van je collega’s, of dingen die ‘er nu eenmaal bij horen’? Op welke gebieden wil jij absoluut geen autonomie inleveren, en in hoeverre voldoet je huidige werksituatie aan die wens? En als dat niet voldoende is, zijn er dan mogelijkheden om dit op te lossen, of moet je wellicht toch heel voorzichtig gaan nadenken over een werkomgeving die beter bij je past?

Foto’s: Vladislav Babienko en Javier Allegue Barros op Unsplash