Kan mijn paard dat wel? Is hij niet te oud, jong, groot of klein? Is mijn locatie wel geschikt? En hoe kun jij coachen met mijn paard als je hem helemaal niet kent? Zomaar wat vragen die ik krijg als ik met mensen praat over coaching met hun eigen paard. In deze blog lees je mijn antwoorden en ideeën.

Let wel, wat ik hier schrijf is mijn persoonlijke mening. Sommige dingen zijn wetenschappelijk onderlegd, andere zijn gebaseerd op mijn ervaringen tot nu toe. Oh ja, waar ‘paard’ staat mag je natuurlijk ook ‘pony’  lezen, en de ‘hij’ kan ook een ‘zij’ zijn.

  1. Waaraan moet mijn locatie voldoen? Heb ik een bak of roundpen nodig?

Het belangrijkste is dat we op een plek kunnen werken die voor jou én je paard fijn en veilig is. Voor jou betekent dit dat we wat privacy nodig hebben (zie ook vraag 6), voor je paard dat we op een plek werken waar hij zich op zijn gemak voelt. Dit kan een bak of roundpen zijn, als hij daar rustig en ontspannen is, maar het kan zeker ook gewoon in de wei of paddock – soms is dit zelfs fijner, omdat het paard hier vaak het meest ontspannen is. Vraag in dat geval wel toestemming aan de eigenaren van andere paarden die er misschien bij lopen.

  1. Is elk paard geschikt voor coaching?

Ja en nee. Er zijn geen rassen, typen of soorten paarden die dit niet zouden kunnen. Er zijn helaas echter wel paarden die in de omgang met mensen dusdanig beschadigd zijn, dat ze niet meer in staat zijn met vertrouwen te reageren. Het belangrijkste is dat je paard zich op zijn gemak voelt op de stal waar hij staat en zich fijn en ontspannen voelt bij jou, en dan is de sky the limit! Van Shetlander tot Shire, merrie of hengst, kalm of expressief, elk paard pikt signalen op en reageert hierop. Dit doet je paard sowieso heel de dag door – het enige verschil is dat wij daar tijdens een sessie heel goed naar gaan luisteren.

  1. Wat heeft mijn paard nodig om dit te kunnen doen?

De meningen hierover verschillen, maar ik stel de volgende voorwaarden voor ik een paard inzet tijdens coaching:

– Het paard is fysiek stabiel. Dit betekent niet dat je een paard met een snotneusje of lichte mok of rotstraal niet zou kunnen inzetten. Mijn eigen paard heeft artrose in haar spronggewricht, maar vindt het coachen hartstikke leuk. Als je paard echter gisteren een heftige koliekaanval heeft gehad, op drie benen loopt vanwege een dikke hoefzweer, of op boxrust staat met een zware peesblessure, gaan we niet met hem aan de slag.

– Het paard is mentaal en emotioneel stabiel.  Een paard dat getraumatiseerd of angstig is, of zich heeft afgesloten, mag je in mijn ogen niet zomaar belasten met de mentale en emotionele problemen van een mens; die heeft vaak genoeg aan zichzelf en mag eerst zijn eigen proces doorlopen. Is je paard nog heel jong? Neem dan even contact op om door te spreken wat verstandig is.

– De basisomstandigheden waarin je paard gehouden wordt zijn goed. Hieronder versta ik: voldoende buiten, sociaal contact, en ruim ruwvoer.

  1. Is het niet lastig dat jij mijn paard niet kent?

Goeie vraag! Natuurlijk is het voor mij makkelijker om met mijn eigen paard te coachen, dat geef ik eerlijk toe. Maar omdat het tijdens de coaching gaat om het proces tussen jou en het paard, kan dit ook prima met een paard dat ik niet ken. Daarnaast word ik tijdens de sessie bijgestaan door de grootste expert op het gebied van jouw paard: jijzelf. Als ik bepaald gedrag niet snap, of niet kan inschatten of dit normaal is voor jouw paard of juist met jouw proces te maken heeft, kun jij daar vaak wel antwoord op geven. En zo niet, dan puzzelen we samen verder tot we eruit komen. Tot nu toe is dat altijd nog gelukt.

  1. Is coaching belastend voor het paard?

Ook weer een hele goede vraag, en eentje die ik niet zomaar kan beantwoorden. Dit hangt van heel veel factoren af: de aard van de vraag, de omgeving waarin het dier leeft, hoe vaak het paard wordt ingezet, en nog veel meer. Ik houd tijdens de sessie jouw paard goed in de gaten, en zal indien nodig helpen met het bieden van de juiste nazorg. Het helpt je paard enorm als hij achteraf nog lekker even los kan bewegen tussen zijn vrienden. Daarnaast is het verstandig om je paard tijdens de dag van de sessie vrijaf te geven van training.

  1. Of levert het mijn paard juist iets op?

Over het algemeen geldt dat paarden het leuk vinden om te doen, en eigenlijk tijdens een sessie gewoon doen wat ze altijd doen: paard zijn en reageren op wat er om hen heen  gebeurt. Het enige verschil is dat wij nu eindelijk eens gaan luisteren naar wat ze zeggen… Bovendien kan een sessie de band tussen jou en je paard heel erg ten goede komen. Dikke kans dat je je paard nog meer gaat waarderen en je nog meer gaat openstellen voor wat hij je wil zeggen, en dat is op termijn voor hem een hele fijne bijkomstigheid.

  1. Mijn moeder/zus/stalgenoot/stalhouder is wel eens benieuwd wat dat coachen nou eigenlijk inhoudt. Mag hij of zij meekijken?

Dit is aan jou. Realiseer je echter wel dat je mogelijk een emotioneel proces zult doorlopen. Als jij je veilig voelt met iemand aan de kant, is dat wat mij betreft prima – maar houd het beperkt tot mensen die je echt vertrouwt. Als het snot uit je oren komt en je mascara druppelt je decolleté in, zit je niet te wachten op een stalgenootje die even een Facebook live in gaat met die leuke coachingsessie die voor haar neus plaatsvindt.

Hallo! Je bent mijn vraag vergeten!

Oeps, sorry… Ik heb mijn best gedaan enigszins compleet te zijn, maar ik wilde voorkomen dat dit bericht 5000 woorden lang werd. Heb je nog een vraag die ik niet beantwoord heb? Stuur me dan gerust een mailtje of doe me een berichtje op Facebook. Ik beantwoord hem graag.