Ik moet wat bekennen. Ik heb weinig doorzettingsvermogen en ook niet heel erg veel wilskracht. Dit heeft een heleboel redenen, die ik je hier zal besparen… ik wil het vooral even hebben over het gevolg. Dit gebrek aan deze prachtige kwaliteiten betekent namelijk dat het voor mij ontzettend moelijk is om gedragsveranderingen door te voeren. Ik heb wel eens ergens gelezen dat nieuw gedrag na drie weken een patroon wordt, en dan automatisch gaat en steeds minder moeite kost. Helaas duurt dat bij mij wat langer… drie maanden, of drie jaar ofzo. En tot het een patroon wordt, moet ik het op wilskracht doen – en dát is nou net waar ik niet zo goed in ben.

Omdat ik, net als iedereen, toch af en toe wel eens iets wil verbeteren aan mezelf (beetje minder drinken, wat meer fruit en wat minder pizza eten, minder schermtijd, dat soort grappen), is dit best lastig. Maar wie niet sterk is, moet slim zijn! Ik ben dus op zoek gegaan naar andere manieren om mijn gedrag te beïnvloeden dan puur door wilskracht en discipline. En daar komt die ijsberg uit de titel om de hoek kijken.

Het plaatje hierboven is gebaseerd op het werk van de Amerikaanse psycholoog David McClelland. Hij vertelde dat gedrag slechts het puntje van de ijsberg is: het is het enige zichtbare stukje. Hoewel het er al  best groot en overweldigend uitziet, is het echter maar een klein deel van het geheel. Onder water zit nog zóveel meer… daar zitten je overtuigingen, onbewuste patronen die je hebt meegekregen van de mensen om je heen, en afweermechanismes – maar ook je talenten, kwaliteiten en kracht. Door te werken aan het stuk dat onder water zit, beïnvloed je automatisch ook datgene wat je aan de buitenkant ziet.

Goed nieuws voor mensen zoals ik! Als de gedragsverandering niet vanuit buiten af te dwingen is door wilskracht en discipline, is er dus een alternatief: duik onder water, kijk wat daar zit, werk daarmee – en je zult zien dat je gedrag automatisch volgt.

Wat kun je hier mee?

Als je dit weet, kun je effectiever aan de slag om te groeien als mens en ondernemer. Door te onderzoeken wat er ten grondslag ligt aan bepaald gedrag, en dat aan te pakken, krijg je vaak een stuk sneller resultaat dan wanneer je puur probeert ander gedrag te vertonen. En het is ook nog eens een stuk sneller en makkelijker.

Het kijken naar – en veranderen van – de onderliggende oorzaken van je gedrag is bijvoorbeeld effectief als:
* … je graag actiever op zoek zou willen naar nieuwe lesklanten of behandelpaarden, maar het niet lukt om in actie te komen.
* … je onzeker blijft over je eigen kwaliteiten, ook al heb je meerdere opleidingen gedaan en echt al meer dan voldoende kennis.
* … je weet dat je meer klanten zou kunnen krijgen als je actief gaat netwerken, maar dat stiekem toch wel eng en lastig vindt.
* … je maar niet echt opgestart komt met je bedrijf, omdat je blijft hangen op allerlei externe factoren – waavan je diep van binnen zelf ook wel weet dat het eigenlijk excuses zijn.
* … je weet dat je tarief te laag is, maar je de bibbers krijgt als je er nog maar aan dénkt om het te verhogen.

Ben jij bewust van wat er onder water allemaal speelt bij jou? Zoniet, kijk er dan eens naar en zoek naar een manier om er wat aan te veranderen. Het zal je verbazen wat het je brengt!