Je kent het wel… je ploft na een drukke dag op de bank en kijkt uit naar een avondje lekker ontspannen. Misschien zet je een filmpje op of pak je er een boek bij, of je gaat lekker zitten handwerken met een mooi muziekje op de achtergrond. Om er na tien minuten achter te komen dat je je eigenlijk niet zo lekker voelt… je bent niet echt verdrietig, maar je voelt je een beetje sip. Of je gaat juist erg zitten piekeren en het lukt je niet je aandacht in het hier en nu te brengen.

We hebben allemaal dit soort momenten. Het is ook geen ramp om je even wat minder te voelen, maar als je merkt dat je hier langere tijd in blijft hangen is het fijn als je weet wat je kunt doen om weer wat beweging te krijgen in je vastzittende emoties of je in cirkeltjes draaiende brein.

Op zulke momenten is het fijn om EHBS te kunnen toepassen: Eerste Hulp bij Stress (of Spanning, Sores of Shit, natuurlijk). Hoewel het erg persoonlijk is wat wel of niet werkt, zijn er een aantal dingen die eigenlijk altijd het proberen waard zijn. Deze drie tools horen in je noodkit:

1. Beweeg!

Ik schreef er al eerder over, bewegen is goed voor je. De romeinen wisten het al, ‘mens sana in corpore sano’ (een gezonde geest in een gezond lichaam). Alleen juist als je als een plasje ellende op de bank ligt, is bewegen zo ontzettend moeilijk. Je komt al bijna niet tot het doen van de afwas, laat staan dat je eens lekker gaat beulen in de gym.

Wat mij altijd helpt, is het klein maken. Als ik stress heb, voel ik dat altijd op bepaalde plaatsen in mijn lichaam. Ik zal niet de enige zijn die haar schouders/nek onbewust aanspant en daar dus flink verkrampt, maar ook in mijn onderrug en heupen houd ik veel spanning vast. ‘Even’ een uurtje yoga doen zit er niet in als ik me rottig voel, maar wat eigenlijk altijd lukt is hele kleine, minimale bewegingen in het gebied dat vastzit. Gewoon een beetje op een matje gaan liggen en op en neer rollen, of je schouders een beetje losdraaien. Doordat je hiermee lichamelijk spanning loslaat, voel je vaak ook verlichting in je emoties. Probeer het maar eens!

Tip: Zet mooie muziek op en ga ergens staan waar je kunt bewegen. Sluit je ogen, en voel waar spanning in je lijf zit. Beweeg dit gebied zachtjes op en naar. Ga níet zitten trekken en duwen om de spanning eruit te werken! Blijf goed voelen wat er gebeurt, en beweeg vanuit zachtheid – ook als dit betekent dat je maar bewegingen van enkele millimeters kunt maken. Je zult voelen dat er langzaamaan meer ruimte ontstaat.

2. Schrijf!

Schrijven dwingt je om overzicht te creëren in de brei in je hoofd. Je kan het op twee manieren doen: ga gewoon zitten en begin neer te pennen wat je dwarszit, of werk via een vaste structuur. Toen ik me een paar jaar geleden echt beroerd voelde (depressie met angstaanvallen), hielp het om alles gewoon van me af te schrijven. Als ik het dan nog eens doorlas, was het ineens een stuk duidelijker hoe vreemd mijn gedachtenkronkels eigenlijk waren. Hierdoor voelde ik eigenlijk altijd een beetje extra lucht.

Nu het beter met me gaat, pak ik kleine dipjes aan met gestructureerde opdrachten. Mijn lievelingsoefening is een lijst maken met positieve dingen; dit is mijn eigen variant op het bekende Dankbaarheidsdagboek. Ik merkte dat ik soms erg geforceerd op zoek was naar dingen om dankbaar voor te zijn, of ze wel kon benoemen maar op dát moment de dankbaarheid niet voelde. Dus ben ik dit gaan aanvullen met andere positieve dingen. Wat ik hier heel fijn aan vind, is dat er hiermee ook aandacht mag zijn voor de acties die ik die week heb ondernomen, ook als ze niet resultaat opleverden waar ik op had gehoopt.

Tip: Ga zitten en schrijf je antwoord op de volgende vragen op.

  • Wat heb je vandaag gedaan ook al was het moeilijk?
  • Wat heb je deze week goed gedaan?
  • Waar ben je trots op?
  • Wat is er deze week goed gegaan?
    Waar ben je dankbaar voor?

3. Leer!

Als je net als ik bent, is het in tijden van stress en spanning onwijs moeilijk om je hoofd ergens bij te houden. Of je nu je favoriete serie opzet op Netflix of dat mooie boek erbij pakt, na een paar minuten merk je al dat je met je gedachten heel ergens anders zit (diep in je problemen, waarschijnlijk). De ontspanning die je zo hard nodig hebt, lijkt onbereikbaar…

Door je hoofd iets meer uitdaging aan te bieden, wordt het moeilijker voor je gedachten om alle kanten op te schieten. Voor sommige mensen werkt het goed om te mediteren of op je ademhaling te letten, maar als je net als ik een brein hebt dat dan aan het multitasken slaat, kan het soms beter helpen om je brein actief aan het werk te zetten. Niet alleen richt je daarmee je gedachten op iets anders dan je problemen, leren maakt je brein ook nog eens flexibeler en biedt hiermee mooie mogelijkheden voor de toekomst.

Tip: Ga aan tafel zitten en pak schrijfmateriaal. Open een informatief boek of zet een documentaire op over een onderwerp waar je meer vanaf wilt weten. Maak aantekeningen, en vat achteraf het hoofdstuk of de documentaire hardop samen. Kies uiteraard wel een onderwerp dat je interesseert, anders maak je het jezelf wel heel erg moeilijk…

Lastig?

Vind je het lastig om op een rotmoment toch in actie te komen? Heb je eerder de neiging om je gevoel te verdoven door te gaan snaaien of alcohol te drinken? Weet dan dat je niet de enige bent. Dit is absoluut geen schande; sterker nog, je kan bijna niet anders in onze maatschappij. Er is je waarschijnlijk nooit geleerd hoe je op een constructieve manier kunt reageren op dit soort momenten.

Voel je dat het tijd is om het anders te gaan doen, maar kom je er in je eentje niet uit? Neem dan gerust contact op. Ik heb deze maand een hele mooie aanbieding, jouw eerste sessie kost nu slechts 45 in plaats van 90 euro. Hiermee krijg je al een duidelijk inzicht in de oorzaak van jouw stress én krijg je ideeën wat je eraan kunt doen. Je gaat naar huis met een duidelijk actieplan en kunt direct aan de slag om jouw stress te tacklen!

Ja, dit wil ik!

Vul het formulier in om je vraag te stellen of direct een afspraak te maken. Eerst wat meer lezen? Kijk dan hier.

    Afbeeldingen: Free-Photos , Лариса Мозговая en Pezibear via Pixabay