‘Ik kan er nog geen geld voor vragen – mijn opleiding is nog niet af.’
‘Ik kan er niet meer dan 30 euro voor vragen – ik begin nog maar net.’
‘Ik kan niet meer dan 35 euro vragen want dan prijs ik mezelf uit de markt.’
‘Ik moet 24/7 beschikbaar zijn voor mijn klanten, anders gaan ze naar een ander.’
‘Als ik die ene klant niet tevreden houd, gaat dat als een lopend vuurtje en komt er niemand meer.’

Zomaar even een voorbeeld van dingen die mensen tegen zichzelf (en tegen mij 😉) zeggen. Op het moment dat dit wordt uitgesproken, wordt het benoemd als een feit: dit is nou eenmaal zo, dit is de realiteit. Punt. Klaar. Niks aan te veranderen, we moeten er maar mee dealen. In de paarden is nou eenmaal geen geld te verdienen, als zzper heb je het simpelweg altijd zwaar, en daar heb je zelf voor gekozen dus je moet niet klagen maar dragen.

Surprise: dat is dus niet zo. Dit zijn geen feiten, dit zijn overtuigingen. Dit is niet de waarheid, dit is wat jij tegen jezelf zegt. Hoezo kun jij geen geld ervoor vragen als je opleiding niet af is? Komt de politie dan langs en schieten ze je neer? Weet je wie er geld vragen zonder dat hun opleiding af is? Parelli, Roberts en Hempfling… en die doen het toch heel aardig.

Oma

Als je een achtergrond in de hulpverlening hebt, ken je het idee wel dat je ‘oma’ moet thuislaten. Dit werd er bij mij echt in gehamerd; in begeleidingsgesprekken moet je je niet laten sturen door Oordelen, Meningen en Aannames. Ik zou ervoor willen pleiten oma niet alleen weg te houden uit gesprekken met anderen, maar haar ook de kop in te drukken als ze opduikt in de interne dialoog die je met jezelf voert. Want dat oordeel (ik ben niet goed genoeg tot ik mijn opleiding af heb), die mening (40 euro is echt belachelijk veel geld voor een uurtje les) en die aanname (mijn klanten gaan afhaken als ik niet direct op hun appjes antwoord) zijn totaal niet helpend.

Dit klinkt vrij logisch, maar vergt wel wat oefening en vaak ook hulp. De dingen die jij jezelf vertelt zitten namelijk behoorlijk ingesleten in je brein. Ze zitten er zelfs zo diep in, dat je ze vaak niet eens herkent als een oordeel of aanname. Je ziet ze aan voor feiten, en er is een flinke shift nodig om ze te kunnen herkennen voor wat ze zijn: belemmerende overtuigingen. Als je ze dan eenmaal herkent, is het ook nog eens verrekte lastig om ze om te buigen naar een nieuwe manier van denken en voelen.

Dieper graven

Dit komt omdat een overtuiging dieper gaat dan alleen die ene uitspraak. De overtuigingen die ik hierboven noem, zijn als het ware het topje van de ijsberg. Als je dieper gaat kijken zie je dat er vaak een overtuiging ónder zit, die niet zozeer gaat over de kwaliteit van je werk maar over jouw waarde als persoon. Denk bijvoorbeeld aan ‘ik ben alleen waardevol als ik alles perfect doe’ of ‘ik moet iedereen helpen, anders ben ik niet goed genoeg’.


Als je deze diepere laag kunt aanpakken, gaat dat je enorm helpen. Als jij oprecht gaat geloven en voelen dat je waardevol en goed bent (ook al is er een klant ontevreden, ook al laat je iemand twee dagen wachten op een reactie, ook al vinden mensen wat van je, ook al heeft je collega drie keer zoveel klanten), dan gaat alles een stuk makkelijker. Dan is het niet meer zo eng om te vertellen wat je doet, daar geld voor te vragen, of klanten die niet bij je passen door te verwijzen naar een collega.

Train your brain

Het is belangrijk je te realiseren dat overtuigingen niet in één dag zijn ontstaan, en dus ook niet in één dag om te buigen zijn. Jouw interne grammofoonplaat vertelt je al twintig of dertig jaar dat ‘je hard moet werken om een goed mens te zijn’ of dat ‘geluk van korte duur is’. Dat ga je niet in één dag ombuigen, en ook niet in één maand. Hiervoor is het nodig dat je je nieuwe overtuiging blijft herhalen. Bovendien moet je de nieuwe overtuiging niet alleen tegen jezelf zeggen, maar ook echt voelen en geloven – en dat is vaak nog best lastig.

Ik raad mensen altijd aan een soort ‘stappenplan’ te maken om hun overtuiging om te buigen. Je begint met waar je nu staat en bepaalt wat je graag zou willen voelen. Vervolgens maak je tussenstapjes om van punt A naar punt B te komen. Je schrijft eigenlijk een soort trainingsplan voor je hersenen, en komt op die manier stapje voor stapje dichterbij je doel. Dit combineer je met de kracht van herhaling (bijvoorbeeld door elke avond je nieuwe overtuiging een aantal keer op te schrijven), visuele reminders (briefjes in huis, in je portemonnee, enz) en als het nodig is vraag je er hulp bij.

Wat levert dat op?

Met de juiste mindset wordt alles makkelijker. Ik ben niet iemand die erin gelooft dat je elke dag drie uur moet gaan zitten visualiseren en dat alles dan vanzelf jouw kant op komt. Resultaten zijn niet alleen afhankelijk van je gedachten, maar vooral ook van je acties. Ik ben er echter wel van overtuigd dat alles met de juiste mindset beter gaat. Met de juiste mindset kom je makkelijker tot actie, kost alles minder moeite, en heb je veel minder last van tegenslagen. Zonder de juiste mindset voelen dingen al snel ingewikkeld, zwaar, eng en lastig. Je acties worden gevormd door je emoties en gedachten, dus het loont echt om die eerst aan te pakken!

Aan de slag

Als je hiermee aan de slag wilt, doe dan op 26 oktober mee aan de workshop ‘Zichtbaar zonder zenuwen’. In de ochtend gaan we uitgebreid aan de slag met jouw mindset. We onderzoeken welke overtuigingen je hebt en hoe die je belemmeren, en ik help je deze om te buigen. In de middag gaan we vanuit deze nieuwe mindset praktisch aan de slag. Meer informatie vind je hier!