fbpx

Huilend zit ik in de auto…

Ik probeer te begrijpen wat er nu net gebeurd is… ben ik nou echt akkoord gegaan met het overnemen van extra lessen? Terwijl ik het gesprek met mijn leidinggevende juist was ingegaan om mijn veel te hoge werkdruk te bespreken, en de effecten daarvan op mijn gezondheid?

Even een paar jaar terug in de tijd… ergens middenin een schooljaar. Ik ben werkzaam in het onderwijs, en doe mijn werk met veel plezier. Ik geniet van de contacten met de leerlingen en het lesgeven… alleen voel ik de laatste tijd de druk wel toenemen. Door reorganisaties zijn er wat collega’s uitgevallen. Iedereen is gespannen, er is veel frustratie, en ik ben gevoelig voor dat soort dingen. Geen wonder dus dat mijn gezondheid eronder begint te lijden. Het begint met wat hoofdpijn en spierpijn in mijn schouders. Daar komt al snel keelpijn bij, en op een gegeven moment krijg ik structureel last van oorsuizen. Op het moment dat ik vanwege mijn slechte concentratievermogen een boete rijd op de flitspaal vlakbij mijn huis (die ik al twintig jaar lang dagelijks passeer), realiseer ik me dat het mis is. Ik schrijf die avond een mail aan mijn leidinggevende waarin ik de situatie uitleg en verzoek om een gesprek.

Ik heb enorm behoefte aan rust, aan tijd om weer even op te laden. Ik ben niet burnout, maar ik steven er wel met grote passen op af… om het zover niet te laten komen, wil ik met mijn werkgever samen zoeken naar oplossingen – zodat ik gezond blijf, en zij duurzaam van mijn talenten kunnen blijven genieten. Ik ben trots op mezelf dat ik dit initiatief heb genomen.

 

Het gesprek loopt echter heel anders dan ik had gehoopt. Mijn leidinggevende is blij me te spreken, want een collega staat op instorten… en die examenklas van haar moet dus tijdelijk overgenomen worden door iemand anders. Ter compensatie kunnen we dan wel iets aan mijn surveillance doen – dat geeft mij wat lucht, en die extra klas is een parallelklas dus daar heb ik toch weinig voorbereiding aan. Ik word volledig overrompeld, en hoor mezelf tot mijn grote verbazing ja zeggen…

Je ziet het al, echt goed in ‘nee zeggen’ was ik niet. Ik probeerde het wel, maar liet me telkens toch weer overhalen – en betaalde daarvoor de prijs. Ik was moe, uitgeblust, voelde me ellendig. Ik wilde het zo graag anders, maar ik wist gewoon niet hoe…

 

Hoe het veranderde

Tijdens een kennismakingsworkshop ervaarde ik voor het eerst de kracht van paardencoaching. Ik had er prachtige boeken over gelezen, ik merkte dagelijks dat paarden reageerden op mijn stemming en emoties, en wilde die coaching nu wel eens in de praktijk ervaren. Met een groepje stonden we aan de rand van een ronde paddock, met daarin een prachtig Fries paard. De coach keek ons aan. ‘Wie wil als eerste?’ Niemand bood zich aan, dus ik stak mijn hand maar op. Ik was immers degenen die altijd de dingen regelde, die verantwoordelijkheid nam voor het totaalproces. Ze lachte me vriendelijk toe. ‘Stap de paddock maar in, en maak contact met het paard.’

Op het moment dat ik op het paard afliep, draaide deze zich om en liep doelgericht bij me vandaan. Ik bleef als aan de grond genageld stilstaan. Wat was dat nou? Ik zat al jaren ‘in de paarden’, ik moest toch wel gewoon even dat paard kunnen benaderen? De coach vroeg me wat er gebeurde, en ik gaf aan dat ik het niet zo’n beste actie van mezelf vond dat ik niet eens even contact kon maken. Ze knikte, en zei: ‘heb je wel vaker zulke hoge verwachtingen van jezelf?’. Ik knipperde een paar keer. Hoge verwachtingen? Ik wilde toch alleen maar even contact maken? Maar ineens realiseerde ik me dat ze gelijk had. Ik kende dit paard niet. Ik werd bekeken door een groep mensen. Ik was echt de paddock ingestapt met de intentie wel eens even te laten zien hoe je dit varkentje wast… en daar had het paard dus mooi geen zin in.

En ineens realiseerde ik me nog meer: de druk die ik op het paard legde, legde ik ook op mezelf. Dag in, dag uit. Ik vond alles maar ‘kleine klusjes’, als ik iets voor elkaar kreeg vond ik dat heel normaal en als iets niet lukte vond ik het belachelijk. Ik schatte mijn eigen prestaties niet op waarde, vond mezelf eigenlijk niet zoveel bijzonders, en vond dat het altijd nog wel wat beter kon. De inzichten gierden door mijn lijf, ik voelde ze letterlijk landen in mijn maag. Ik sloeg een hand voor mijn mond, en zei: ‘het is duidelijk… dit mag even landen’.

In nog geen vijf minuten zette dit geweldige paard me in beweging. Dit was de eerste aanzet voor een reis die mijn leven veranderde. Stap voor stap pelde ik de laagjes af: mijn verantwoordelijkheidsgevoel en perfectionisme, de onzekerheden die daar onder zaten, de vermoeidheid en onrust die eruit voortkwam… alles mocht ik aankijken, liefdevol bedanken, en loslaten of op een meer functionele manier gaan inzetten. Langzaamaan leerde ik steeds beter ontspannen, naar mijn lichaam luisteren, keuzes maken en grenzen aangeven.

 

Stroomversnelling

In de jaren erna leerde ik mezelf steeds beter kennen. Dit proces kwam in een stroomversnelling toen ik mijn opleidingen Paardencoaching en Systemisch Werk ging doen. Mijn leven is onherkenbaar veranderd. Ik heb een fijn bedrijf, twee dagen per week werk ik daarnaast in een geweldige baan in de jeugdzorg, mijn lieve paard Destiny woont op een prachtige locatie met een fijne stabiele groep met vrienden… en ik ben zelf nu die coach die mensen op weg mag helpen om ook hun leven te transformeren.

 

Dit ben ik

  • Paardenmeisje sinds mijn vroegste jeugd
  • Gepassioneerd over paardenwelzijn (en niet bang zich daarover uit te spreken)
  • Alweer tien jaar ondernemer
  • Een tikkeltje (haha….) chaotisch, soms wat druk, maar vooral ook betrokken en 100% mezelf
  • Honderd ballen in de lucht, vol ideeën, nieuwe dingen maken, met van alles tegelijk bezig… I’m lovin’ it!
  • Gek op verhalen, mythologie, fantasy en magie.
  • Creatief, gevoelig, spiritueel… én gek op wetenschappelijk onderzoek en psychologie.
  • Het mens-van-Destiny

Wat ik geloof…

Dat er altijd verbetering mogelijk is. Het leven is niet maakbaar, je zult mij niet horen over manifesteren en de Law of Attraction. Maar ik geloof wel dat er altijd ruimte is om dingen te veranderen. Om je net iets beter te voelen. Om iets beter voor jezelf te zorgen. Om net iets vaker nee te zeggen. En die kleine stapjes zijn het begin!

Door steeds verder te ontwikkelen en groeien, verandert uiteindelijk heel je leven. Stukje bij beetje wordt alles steeds iets mooier – maar je moet daar wel zelf wat voor doen. Investeren in jezelf, actie ondernemen, nieuw gedrag oefenen en het lef hebben te doen wat nodig is – ook als dat eng is.

Dat de wereld een beetje is doorgedraaid. We leven in een tijd van ongekende luxe en mogelijkheden. We zouden gelukkiger kunnen zijn dan ooit – en toch neemt het aantal burnouts en andere psychische problemen alleen maar toe. Ik geloof dat er een andere manier van leven mogelijk is.

We stellen ongelooflijk hoge eisen aan onszelf en aan anderen. Ik ben zó blij dat ik hieruit heb kunnen stappen! Het kan echt anders. Je leven kan in de basis bestaan uit plezier, ontspanning en rust. Natuurlijk zullen er altijd ups en downs zijn – maar je baseline kan zoveel fijner liggen dan hoe dat nu bij de meeste mensen is!

Dat een dier dat mensen helpt de beste verzorging verdient – en dat dat vaak nog niet gebeurt. In mijn optiek moet er voldaan worden aan de basisbehoeften van paarden, voordat je ze kunt inzetten om mee te coachen. Dit houdt in dat ze veel bewegingsvrijheid hebben, in een vaste en veilige groep leven, en voeding krijgen die bij hun natuurlijk behoeften past.

Bovendien geloof ik dat de manier waarop er normaal gezien met paarden wordt omgegaan nog veel verbeterd kan worden. Ik werk in de omgang met paarden met positieve bekrachtiging, een wetenschappelijke en paardvriendelijke manier van werken.

Opleidingen en bijscholing

Ik ben ervan overtuigd dat je altijd verder kunt groeien, dus investeer veel in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. In de cursussen en opleidingen die ik volg, zoek ik naar een balans tussen coachvaardigheden en -methodieken, paardenwelzijn, en ondernemerschap.

2020

Opleiding ‘PaardenPraatPlaten’, CV-Coaching
Workshop systemische werkvormen met paarden, CV-Coaching
Lidmaatschap Sparkling Business Community, Colours of Happiness

2019

Lidmaatschap Sparkling Business Community, Colours of Happiness
Familie- en organisatieopstellingen HBO, CIVAS
Seminar ‘De Pijn van de Agressor’, Deurinck Paardengedrag en Welzijn

2018
Geef me de 5 Basiscursus, Geef me de 5
Basis Cursus Anatomie, Biomechanica en Massage, Avalons Ruiterbegeleiding
Gymnastic Groundwork door Hannah Weston – praktijkdeelnemer
Basic Positive Horse Training, Deurinck Paardengedrag en Welzijn
Workshop ‘Ik ben wie ik ben’, Trivalent
Workshop ‘Sprookjesopstellingen met Paarden’, CV Coaching
Workshop ‘De 6 Coachhoudingen’, Academie voor Paard- en Lifecoaching
Opleiding tot Life- en Loopbaancoach, Academie voor Paard- en Lifecoaching

2017
Seminar ‘A Rich Life for Horses’, Deurinck Paardengedrag en Welzijn
Intensive Training Systemische Paardencoaching, L-Intens
Workshop ‘Lumina Spark’, EquiMio

2016
Basis Cursus Rechtrichten & Klassieke Rijkunst, Equilibrio

2015 en eerder
Rots en Water basistraining, Rots en Water Instituut
Rots en Water en kinderen met ASS, Rots en Water Instituut

Emoties en Autisme, Autisme Centraal
Autisme Concreet, Autisme Centraal

Master Special Educational Needs (richting Gedragsspecialist), Fontys
Lerarenopleiding, IVLOS Utrecht

 

 

 

Veelgestelde vragen

Ik wil eerst graag kennismaken, kan dat?

Natuurlijk! Mail of app me, dan maken we een belafspraak. Dit is uiteraard gratis. Wil je de locatie ervaren, dan is het het beste om direct een sessie te boeken. Vind je deze stap te groot, kom dan meedoen met een kennismakingsworkshop. Houd mijn Facebookpagina in de gaten voor data en locaties.

Wat is jouw achtergrond en ervaring?

Ik heb jarenlange ervaring met het begeleiden van mensen van waar ze nu zijn naar waar ze willen komen. Ik hoef dus niet lang te puzzelen, maar zie snel wat de kern van het probleem is én hoe we dat kunnen aanpakken. Naast mijn ervaring ben ik ook prima opgeleid, ik heb een coachopleiding én een opleiding tot therapeut systeemopstellingen afgerond. Je bent bij mij dus in goede handen. Wil je wat meer over me weten? Kijk dan hier.

Ik vind paarden best eng, is dat erg?

Geeft niks! Dan werken we met een kleintje, of ik zet een ruimte voor jou op waarin je vanachter een draadje met het paard kan werken. Energie laat zich niet tegenhouden door zo’n draadje, dus de paarden zullen nog steeds effectief op je reageren. Vind je ook dat te eng? Kom dan toch kennismaken!

Veel mensen staan een beetje dubbel tegenover paarden: enerzijds vinden ze ze prachtig en worden ze erdoor aangetrokken, anderzijds vinden ze zo’n groot en beweeglijk dier toch een beetje spannend. Deze dubbele houding biedt vaak al mooie ingangen voor de coaching – wat maakt dat je bang en tegelijkertijd nieuwsgierig bent? Vaak verdwijnt de angst tijdens de eerste sessie… en vind je het echt te spannend, dan gaan we lekker de bossen in voor wandelcoaching.

Waarom is het zo duur?

Omdat jij het waard bent om dit in jezelf te investeren! Alleen al de stap om geld aan jezelf uit te geven, gaat je veel moois brengen. En wees eerlijk, zo duur is het niet… een keertje naar de kapper kost je meer, en daar denk je waarschijnlijk geen twee keer over na. Waarom wel met regelmatig een apk’tje van je uiterlijk, maar geen apk’the van je innerlijk? Goedkoper dan dit kan ik het niet maken… voor de prijs van een paar schoenen geef je je ontwikkeling een kickstart! Kun je het echt niet betalen? Neem dan contact op met een goed voorstel voor dienstenruil.

Als ik afmeld, moet ik dan betalen?

Als je een afspraak maakt, reserveer ik tijd in mijn agenda en een plek op stal. Je kunt tot 24 uur van tevoren kosteloos afzeggen. Als je binnen 24 uur afzegt, bereken ik 50% van de sessie als je direct een nieuwe afspraak maakt. Als je geen nieuwe afspraak boekt, breng ik het gehele bedrag in rekening.

Ik heb al zoveel geprobeerd... wat maakt dit anders?

Een logische vraag! Ik herken hem… Ik geloof dat alles wat jij al geprobeerd hebt, je heeft gemaakt tot wie je nu bent. Natuurlijk kunnen Destiny en ik geen wonderen verrichten. Als jij al jaren ergens mee worstelt, lossen wij dat niet in anderhalf uur voor je op. Maar tot nu toe is er nog NOOIT iemand geweest die niet een beetje lichter, blijer en zekerder het erf weer af ging. Dus ook al zul je je niet direct fantastisch voelen, je zult je wel beter voelen dan voor de sessie. En dat is de eerste stap op weg naar een meer tevreden, ontspannen versie van jezelf.

Wat doen we bij slecht weer?

In principe gaan de sessies altijd door. De werkruimte is buiten maar biedt wel beschutting van gebouwen en een bomenrij, en in nood is er de mogelijkheid uit te wijken naar de ruime inloopstal. Als het echt bar en boos is, of als jouw gezondheid je belemmert in bepaalde weersomstandigheden, verzetten we de afspraak.

Kan ik het niet beter eerst zelf proberen?

Dat kan uiteraard. Maar zeg eens heel eerlijk, hoe lang wacht je al op het juiste moment? Hoe lang wil je éigenlijk al in jezelf investeren, maar stel je het uit omdat het te koud of nat is, omdat je het te druk hebt, omdat het financieel nu even niet uitkomt, omdat… Ik herken je twijfels, maar dit is zó zonde van je leven! Elke maand die je je slechter voelt dan zou kunnen, is weggegooide tijd. En er is maar één ding in het leven waar je nooit extra van kunt kopen: tijd.

Waar werk je precies?

Destiny woont op een prachtige plek in de bossen vlakbij Ossendrecht. Omdat navigatiesystemen het adres niet herkennen, ontvang je bij de bevestiging van je boeking een routebeschrijving.

Is Ossendrecht ver weg voor je? Als je het fijn vindt kun je ook direct een dubbelsessie boeken, dan ben je een heel dagdeel bij mij (ongeveer 3 uur). In de eerste sessie doe je dan nieuwe inzichten op, en in de tweede gaan we praktische plannen maken hoe je deze kunt gaan toepassen in je dagelijks leven.

Of kom eens naar een workshop, dan ben je een hele dag onder de pannen. Houd daarvoor mijn Facebookpagina in de gaten.

Welke werkvormen gaan we doen?

Ik heb een rugzak vol fijne, waardevolle werkvormen. De oefeningen zijn ervaringsgericht en zijn afkomstig uit onder andere NLP, oplossingsgericht werken en familieopstellingen. Het maakt niet uit als deze methodieken je niks zeggen. Op basis van je vraag en onze interactie kies ik intuïtief de oefening die aansluit bij jouw proces.

Hoe werkt de betaling?

Je betaalt contact op de dag van de afspraak, of ontvangt enkele dagen na de sessie een factuur. Zit je in een traject? Dan ontvang je aan het eind van de maand een factuur met daarop de sessies van die maand.

Coaching met paarden wordt niet vergoed door de verzekering. In sommige gevallen betalen werkgevers een traject voor hun personeel. Overleg dit zeker even met je werkgever! Als je het fijn vindt, kan ik ook een belafspraak met je werk plannen om uit te leggen wat we gaan doen.

Kan ik tussentijds stoppen met een traject?

Een traject bestaat uit een aantal sessies die logisch op elkaar aansluiten. In de eerste sessies duiken we dieper in je probleem, in de latere sessies gaan we oplossingen uitwerken en oefenen met nieuw gedrag. Het is daarom niet verstandig om tussentijds te stoppen – ook niet (juist niet!) als het traject dingen losmaakt en lastig is. Wil je toch perse stoppen, dan kan dit uiteraard wel.

Hoe zit het met het welzijn van de paarden? Is dit wel leuk voor hen?

Wat fijn dat je dit vraagt!

Paardenwelzijn is voor mij ontzettend belangrijk. Mijn paard leeft in een paddock paradise, wat betekent dat ze 24 uur per dag vrij rond kan lopen met een fijne groep vrienden. Buiten de coachingssessies om train ik haar met positieve bekrachtiging, wat wetenschappelijk bewezen één van de meest vriendelijke manieren van trainen is.

Ik sta ook in voor het welzijn van de leenpaarden die ik op andere locaties gebruik. Doordat ik paardenwelzijn zo belangrijk vind, hoef jij dus ook NOOIT dingen met het paard te doen die voor jou niet goed voelen (zoals het paard wegsturen, rondjagen of op andere manier je ‘leiderschap’ bewijzen terwijl je je daar niet fijn bij voelt).

Mijn vraag staat hier niet bij.

Heb je een vraag die hier niet bij staat? Stel hem dan alsjeblieft! Je mag daarvoor het contactformulier hierboven gebruiken, of me gewoon een mailtje sturen op info@moniquedorstnl. Uiteraard mag je ook bellen of appen, mijn nummer is 0031 (6) 44 846 822.

 

Mijn missie

 Ik help gevoelige, ondernemende vrouwen om weer net zo goed voor zichzelf te gaan zorgen als voor de mensen (en dieren) om hen heen. Zodat zij weer kunnen ontspannen en opladen, en daardoor weer meer energie en plezier in het leven krijgen.