Leiderschap is het nieuwe roken. Je ziet het overal, het wordt vrolijk aangeprezen en is blijkbaar erg verslavend – maar ik ben ervan overtuigd dat het eigenlijk niet zo gezond is. Als er één of twee mensen in een groep meerdere malen per dag hun portie leiderschap willen inhaleren gaat het nog wel, maar als iedereen in de kamer er actief mee bezig is krijg je problemen. Het gaat stinken en er worden mensen ziek. En wees eens eerlijk, is het nou echt zo lekker?

Veel trainingen willen van iedereen een leider maken. Zeker in paardencoachland kom je het regelmatig tegen. Je mag dan je leiderschap gaan verbeteren door met een touw naar een paard te zwaaien, en als het paard niet doet wat jij wil ga je leren hoe je dat wel voor elkaar kan krijgen. Naast de impact op het welbevinden van het paard (hint: niet heel positief), zet ik ook serieuze vraagtekens bij de impact hiervan op jou als deelnemer. Niet iedereen is namelijk een leider, en dat hoeft ook niet. VanDale.nl definieert een leider als: ‘iemand die leidt, bestuurt of aanvoert’. Kun je je voorstellen wat een bende het wordt als iedereen in elke groep de anderen wil besturen of aanvoeren? Dat zou een chaos geven waar de gemiddelde oorlog in Game of Thrones niks bij is…

Ik vind leiderschap zwaar overschat. Natuurlijk is het fijn als je de leiding over je eigen leven kunt nemen en je geen deurmat bent waar anderen hun voetjes aan afvegen, maar leiderschap wordt vaak gezien als ‘invloed kunnen uitoefenen op wat anderen doen’. En ik snap gewoon niet zo goed waarom dat nou altijd nodig is. Het leven wordt vaak een stuk makkelijker als je kan accepteren dat anderen nu eenmaal doen wat ze doen, en dat dat iets van hén is. Dat het niet aan jou ligt, en ook niet aan jou is om het op te lossen. Hoe fijn zou het zijn om dat gewoon bij de ander te kunnen laten?

Dat je geen leider bent of wilt worden, maakt je overigens geen pushover, softie of zwakkeling. Het maakt je juist heel sterk. In plaats van krampachtig een rol te willen opnemen die jou niet past, maak je ruimte vrij om te zien wie jij echt bent. Dat is misschien geen leider, maar wel een verdomd goeie leraar, adviseur, onderzoeker of motivator. En daar heeft de maatschappij meer aan dan aan 17 miljoen leiders!

Wil je toch graag je leiderschap ontwikkelen? Mail me dan gerust, ik verwijs je met liefde door naar één van de vele trainingen en programma’s die je daarbij gaan helpen. Wil je liever je eigen authentieke zelf leren kennen en de talenten en vaardigheden ontwikkelen die daar echt bij passen? Dan ben je van harte welkom bij mij.