Kennen jullie het filmpje van de Moonwalking Bear? Nee? Kijk ‘m hier dan maar even: Awareness Test. Echt even doen voor je verder leest!

*

*

*

*

Heb je hem al gezien?

*

*

*

Kijk em maar even!

*

*

*

Ja?

*

*

*

Goed zo. Grappig hé? Ik deel dit natuurlijk niet voor niks. Ik wil je laten zien dat je vaak ziet wat je denkt dat je zult zien. Dingen die je niet verwacht of waar je niet op let, ontsnappen makkelijk aan je aandacht.

In het dagelijks leven gebeurt dit ook, en dit kan best wat problemen opleveren. Stel dat jij ontzettend goed bent in het uitleggen van dingen. Dan vind je dit zelf waarschijnlijk helemaal niet zo bijzonder, omdat je dit altijd al goed hebt gekund en er weinig voor hoeft te doen. Of je bent heel nauwkeurig en georganiseerd. Dit vind je dan waarschijnlijk heel normaal, terwijl er mensen zijn die daar heel erg veel moeite voor moeten doen.

Op zich zou dit niet zo’n probleem zijn, maar wat wel jammer is, is dat je daardoor je eigen talenten en vaardigheden niet op waarde schat. Wat voor jou heel normaal is, is voor een ander waarschijnlijk een stuk ingewikkelder. Daarmee is jouw talent voor die ander heel erg waardevol, en zou je daar anderen dus heel goed mee kunnen helpen – en als jij iets waardevols geeft, mag je daar ook fatsoenlijk voor beloond worden.

Welk talent is jouw persoonlijke Moonwalking Bear? Wat is voor jou zo normaal dat je het niet eens meer ziet, terwijl anderen er steeds vol verbazing naar kijken? Waar ben jij echt heel erg goed in, ook al vind je dat zelf niet zo bijzonder? Dit is best lastig om te bepalen – logisch, daarom is het ook een blind vlek. Als het duidelijk en simpel was, wist je het allang.

Gelukkig kan je er wel achter komen.Een simpele oefening die ik vaak met mijn klanten doe, is de volgende: bedenk eens waar je je aan ergert bij andere mensen. En dan bedoel ik die éne eigenschap die echt het bloed onder je nagels vandaan haalt. Is dat oneerlijkheid? Traagheid? Roekeloosheid? Luiheid?

Heb je ‘m? Top! Bedenk dan nu eens wat het tegenovergestelde hiervan is. Dikke kans dat dit één van jouw grootste kwaliteiten is. Als je je ergert aan oneerlijkheid, ben je zelf waarschijnlijk eerlijk en rechtvaardig. Als je traagheid stom vindt, kun je waarschijnlijk snel denken en goed improviseren. Krijg je de zenuwen van dat last-minute gedoe van je collega? Dan ben jij waarschijnlijk iemand die goed kan plannen.

Herken je je in de kwaliteit die tegenover jouw irritatiepunt staat, maar weet je nog niet zo goed wat je hier nou precies mee kan? Neem eens vrijblijvend contact op, dan kunnen we samen kijken hoe jij deze superpower beter kunt inzetten in je bedrijf. Daarmee wordt alles namelijk net wat makkelijker!