Ken je Fed Up Fred al? Dit leuke cartoonpaardje steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Of het nu gaat om misvattingen over clickertraining, het trieste bestaan van renpaarden, of het verkeerd gebruik van het woord ‘beloning’, Fred vindt er wat van. De cartoons zijn gebaseerd op wetenschappelijke informatie en doen regelmatig stof opwaaien door de kritische insteek. Vandaag interview ik Janneke Koekhoven, het brein achter Fred. Naast talentvol tekenaar is ze ook enthousiast instructeur en promotor van het werken met positieve bekrachtiging.

Strontvervelend

Aan zelfspot ontbreekt het haar niet: ‘Wat mij uniek maakt als trainer, is hetzelfde wat me eigenlijk strontvervelend maakt. Toen ik begon met positieve bekrachtiging ben ik volledig gestopt met het werken met druk, en ik heb altijd wel het idee gehad dat ik mensen daarmee een beetje tegen de haren in strijk. Maar dat radicale afwijzen van negatieve bekrachtiging heeft me wel heel erg goed gemaakt in het werken met positieve bekrachtiging, daar ben ik heilig van overtuigd. Als je ergens echt goed in wilt worden, moet je zo min mogelijk kunnen terugvallen op oude gewoontes. Anders mis je een hoop uitdagingen omdat je terug kunt vallen op een beetje druk. Door jezelf uit te dagen zonder druk te werken, dwing je jezelf zo goed mogelijk te worden in het werken met R+.’

Niet iedereen gaat natuurlijk in één klap volledig overstag; mijn eigen weg heeft jaren geduurd en eerlijk is eerlijk, ik ben nog steeds onderweg. Ik betrap mezelf er nog regelmatig op dat ik Destiny in haar zij prik of aan een been trek. Janneke heeft hier alle begrip voor en stelt me gerust: ‘Je traint je paard stap voor stap, dus doe dat met jezelf ook. Het heeft geen zin je schuldig te voelen als je toch eens een keertje druk gebruikt. Wees niet te streng voor jezelf.’ In een eerder artikel schreef ze: ‘Tuurlijk kan je je paard leren met volledig R+ over gras heen te lopen, maar misschien zit je hoofd al helemaal vol met het volledig R+ inzetten voor voorbereidingen voor de bekapper. Jouw paard heeft er veel meer aan op de langere termijn als je ontspannen en niet veeleisend naar jezelf bent, en zo langzaam het R+ uit te breiden zonder tegen een burn-out aan te lopen.’

Deze open houding, het kijken naar elke individuele situatie, is wat haar niet alleen een fijne gesprekspartner maakt maar ook een bijzonder goede trainer. Voor elke combinatie stelt ze een individuele aanpak samen, die past bij het paard én de mens. Ze omschrijft zichzelf als ‘gek van R+’, maar heeft al veel ervaring met paarden opgedaan voor ze het clickertrainen ontdekte. ‘Hierdoor kan ik snel inschatten met wat voor soort paard ik te maken heb. Natuurlijk maak ik wel eens een verkeerde inschatting, maar ik kan altijd wel weer iets verzinnen waardoor we er uiteindelijk wel komen. Het belangrijkste is keuzevrijheid en het werken onder de drempelwaarde van stress.’ Lesklanten kunnen bij haar terecht voor diepgaande kennis over complexe onderwerpen, en een duidelijke aanpak waar je zelf goed mee verder kunt na de les.

Fed Up Fred

Fed Up Fred is ontstaan om mensen op een luchtige manier aan het denken te zetten. Hiervoor maakt Janneke educatieve posters en kritische cartoons.  De reacties uit de paardenwereld kunnen nogal uiteen lopen, zoals een blik op Freds Facebookpagina direct laat zien. Van ‘thank you for your honest post’ tot ‘this is just ridiculous’ en ‘you should check your facts before making silly posters’…  Janneke vertelt: ‘De hele populaire Freddies zijn vaak de wat algemenere, zoals die over Join Up en over het berijden van jonge paarden. Die doen het erg goed, waarschijnlijk omdat die onderwerpen zijn die al vrij algemeen worden geaccepteerd als slecht voor een paard. R+ is natuurlijk net zo controversieel, maar  het werken met druk wordt nog niet zo breed afgewezen dus die cartoons leveren minder likes op.’

Ik vraag haar naar de leukste reacties die ze gehad heeft, en ze vertelt: ‘Ik vond het bijzonder dat iemand eens met #jesuisFred reageerde op één van mijn cartoons. Ik vond dat wel heftig, maar het liet wel veel support zien. Wat me ook veel doet is dat ik bepaalde namen herken. Dit zijn mensen die ik verder nog nooit ergens op social media heb gezien, maar die ik herken omdat ze elke keer weer enthousiaste reacties geven. Dat is echt superleuk! Daarnaast vond ik het heel mooi dat er een enorme ledeninstroom was in de Empowered Equestrians Facebookgroep naar aanleiding van mijn Freddies en een filmpje over mijn eigen paard, Deejay.’

Vrijheid van meningsuiting

Natuurlijk komen er ook regelmatig onaardige reacties. ‘Over het algemeen zijn mensen op Instagram wat positiever. Op Facebook zie je vaak dat de likes positief zijn en de comments negatief.’  Janneke staat stevig in haar schoenen en heeft niet echt last van nare reacties. ‘Ik heb me nooit echt laten raken door Fred-haat. Ik probeer er over het algemeen netjes mee om te gaan; ik neig wel naar wat sarcastische opmerkingen of probeer er een grapje in te gooien, maar doe dit zonder mensen finaal af te zeiken. Ik heb me wel altijd voorgenomen geen comments te verwijderen, tenzij het echt directe persoonlijke aanvallen zijn. Als ze allemaal onzin uitkramen waar ik het niet mee eens ben, laat ik het staan onder het mom van vrijheid van meningsuiting. De discussies die eronder ontstaan zijn vaak super waardevol.’

Keuzes

We zijn niet allemaal zo bedreven in het loslaten van oordelen en negatieve reacties, en als R+ trainer of instructeur krijg je daar onvermijdelijk mee te maken. Ik vraag Janneke om tips. ‘Het advies wat ik zou geven, is niet te streng voor zichzelf te zijn. Hoe minder streng je voor jezelf bent, hoe minder persoonlijk je shit van iemand anders gaat opvatten. Om je beledigd te voelen, heb je twee breinen nodig: het brein dat de ‘belediging’ uitzendt en het brein dat hem ontvangt. Als jou brein dat gewoon niet doet, als jij ervoor kiest om dat positief op te vatten, of als een leermoment, of het te negeren, kun je steeds meer open staan voor nieuwe uitdagingen. Dat is niet makkelijk, maar je kan ervoor kiezen.’

De wereld is toe aan R+ instructeurs. Hoewel ze begrip heeft voor het individuele proces van paardeneigenaren, moedigt Janneke professionals wel  aan een duidelijke keuze te maken. ‘R- heeft 6000 jaar de kans gehad om zich te profileren en ontwikkelen, nu is R+ aan de beurt. Hoe minder dat gemengd wordt met druk, hoe meer het kan groeien. Ik vind niet dat je jezelf moet profileren als volledig R+ instructeur, als je van jezelf weet dat je regelmatig druk gaat inzetten. Dan beperk je studenten die wel op zoek zijn naar 100% R+.’

Samenwerking

Op social media is Janneke actief bezig met kennis delen en mensen verbinden. Hiervoor heeft ze een Facebookgroep, waar paardeneigenaren elkaar ondersteunen en motiveren. Ook werkt ze graag samen met collega’s. ‘Mensen moeten niet bang zijn klanten door te verwijzen naar iemand die meer ervaring heeft of dichterbij de klant woont. We hebben allemaal als doel om R+ te laten groeien. Als je over iemand die ver weg woont denkt ‘liever dat niemand haar les geeft dan dat ik mijn collega een extra klant ga bezorgen’, is dat een hele giftige houding. Je kan beter diegene aanraden, dan kan haar of zijn business ook groeien. Dan kunnen jullie later samen gaan werken en kun je nog grotere dingen opzetten. We hebben elkaar nodig, samen staan we hartstikke sterk!’

Freds fanclub

Meer weten over Janneke? Kijk dan eens op haar website of volg haar op Facebook. Daar vind je ook informatie over haar lesroutes.

Fed Up Fred kun je volgen op Instagram of Facebook, maar de echte aanrader is zijn Patreon site. Daar kun je Janneke helpen om ‘neigh to nonsense’ te zeggen door een klein bedrag per maand te sponsoren in ruil voor leuke freebies. Ben je zoals ik echt fan, dan kun je hier leuke spullen kopen. Lopen we misschien straks wel in matching T-shirts. 😉